Topul celor mai importante noutati in salarizare in 2017-2018

Anul 2017 a fost un an plin de schimbari legislative in salarizare, unele cu aplicabilitate din 2017, altele incepand cu 1 ianuarie 2018.

Iata o scurta sinteza:

1. Fara indoiala cea mai importanta masura prin prisma implicatiilor este transferul contributiilor de la angajat la angajator, masura care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2018.

2. Strans legata de prima masura este cresterea salariului minim brut pe economie la 1.900 lei de la 1.450 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018.

3. Cotele de contributii si impozitul se modifica si ele de la 1 ianuarie 2018, devenind 35% (25% CAS si 10% CASS), iar impozitul devine 10% (in loc de 16% cat era anterior).

4. Se modifica deducerile personale de baza de la 1 ianuarie 2018, cea mai mica fiind de 510 lei pentru contribuabilii fara persoane in intretinere si cu venit mai mic sau egal cu 1.950 lei si cea mai mare de 1.310 lei pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere.

5. Aparitia in categoria softurilor de salarizare a CIEL Salarii Cloud – o aplicatie de salarizare furnizata de CIEL Romania, intr-o abordare noua, gazduita in cloud.

CIEL Romania detine deja o aplicatie de salarizare completa, recunoscuta de multi ani pe piata, in versiune desktop based.

Intr-o perioada in care efortul de dezvoltare presupune actualizarea aplicatiilor existente pentru a putea tine pasul cu ritmul schimbarilor legislative, este apreciata initiativa de a lansa acest produs nou, mai ales ca este bazata pe automatizari si eficientizarea timpului.

Aplicatia gazduita in cloud asigura evidenta personalului si a pontajelor, evidenta pe luni de lucru (inchise, deschise si in lucru), arhive, sume datorate, model contracte, note contabile, pontaje, personal, exportul facil al notelor contabile, generarea declaratiei 112, a statului de salariilor, rapoartelor de pontaj.

Aplicatia poate fi accesata aici.

https://ciel.ro/LandingPage/Cloud-Salarii/index.html

Avantajele acestei versiuni cloud sunt ca poti accesa aplicatia de oriunde ai acces la internet, nefiind astfel legat de un sediu fix dar si faptul ca actualizarile se efectueaza automat, fara a fi necesara interventia ta. De asemenea, salvarile se efectueaza automat.

6.Singura contributie pe care o va datora angajatorul este contributia asiguratorie pentru munca in procent de 2.25% calculata la fondul de salarii brute.

7.In cursul anului 2017 s-a modificat impozitarea contractelor part-time, in sensul ca procentele de contributii datorate de angajator se aplica la salariul de baza minim brut in cazul in care salariul brut pentru orele lucrate este mai mic decat acesta.

Aceasta masura se aplica in continuare si in 2018, ducand ca urmare a noutatilor mentionate la punctele 1 si 2 la unele anomalii matematice, in sensul obtinerii unui salariu net “negativ”. Nu exista o prevedere legala care sa corecteze aceste situatii, doar recomandari ANAF ca aceste cazuri sa fie rezolvate prin negocieri intre cele doua parti.

8. Actele aditionale care trebuie incheiate ca urmare a masurilor aplicabile din 2018 vor putea fi transmise in REVISAL pana in 31 martie 2018.

9. Potrivit unui proiect legislativ publicat de Ministerul de Finante in 22.12.2017, se amana pentru data de 01.07.2018 plata contributiilor intr-un cont unic, asa cum era prevazut sa se intample de la 1 ianuarie 2018.

10. Indemnizatia pentru cresterea copilului s-a plafonat la 8.500 lei potrivit OG nr. 55/2017).

Anul 2017 a fost cu siguranta unul cu enorm de multe schimbari legislative in salarizare. De aceea, mai mult ca oricand este important sa ai un ajutor bun in ce priveste calculul salarial si evidenta angajatilor.

Articole similare